woensdag 28 december 2016

Balansverslag Nicky van Holten



Balansverslag

Zelf vind ik vooral boeken mooi waarin ik mijzelf kan inleven, daardoor had ik een bijzondere voorkeur voor het boek Zaken over zee. In mijn toekomst zou ik graag in AziĆ« willen wonen en werken waardoor ik het boek wat bijzonder natuurgetrouw geschreven is heel mooi vond. Vooral de gedetailleerde en duidelijke omschrijvingen van de verschillende culturen van de volkeren die in het boek worden genoemd, waardoor je ook veel leert over de omgeving in Nieuw-Guinea en de politieke situatie rondom de kolonies in de 20ste eeuw. Het boek van Multatuli is ook te vergelijken met het boek Zaken over zee, dezelfde politieke situaties en omstandigheden in de kolonies. Echter zijn beiden vanuit een ander aspect, Max Havelaar staat vooral aan de kant van de bevolking in het gekoloniseerde land IndonesiĆ« terwijl de hoofdpersoon in het boek Zaken over zee juist aan de kant van de ‘hoge pieten’ staat hij denkt dus meer dat die volkeren ‘dom’ zijn.

Voor mij springen er niet bepaalde literatuurlessen eruit, alle literatuurlessen zijn interessant geweest en zeer leerzaam. De literaire boeken die je leest kun je nu beter begrijpen en ook de politieke, sociale en psychologische lessen die boeken bevatten er beter uit kunt halen. Daardoor zijn literatuurlessen zeker belangrijk om de geschiedenis van Nederland te kennen en daardoor ook wat er zich allemaal heeft afgespeeld.


De boeken die vooral over de theorie van het determinisme gaan, dus dat erfelijkheid bepaalt waardoor je dus niet of in het boek juist wel op de ladder kan klimmen vind ik moeilijk te lezen. Deze boeken zijn vaak geschreven in de tijd dat alles zeer gedetailleerd werd beschreven waardoor de boeken langdradig zijn. De spanning in het verhaal bouwt vaak wel wat op maar het is nogal moeilijk om door de bladzijde heen te komen en er gebeurt voor mij vaak te weinig in het boek om het nou zo interessant te vinden.



Door de literatuurlessen en het lezen van verschillende soorten boeken ben ik er zeker anders naar gaan kijken. Naast de fictieve boeken zijn er ook boeken die weergeven hoe het ‘vroeger’ ging waardoor je ook leert van de boeken. Daarnaast zijn er soms boeken die je gevoelens ondersteunen of een mening oproepen bij je. Het is heel interessant om te zien wat je allemaal wel niet van een boek kan leren en anders in het leven kan gaan staan.

Toen ik in de eerste jaren van het Gymnasium boeken las, was het vooral leuk om fictieve boeken te lezen terwijl ik nu merk dat ik boeken die over de realiteit gaan veel interessanter zijn en ook veel vaker emoties bij me kunnen oproepen.



Over het algemeen ben ik best wel tevreden met mijn blog, er zijn wel verschillende boeken die ik liever wat verder had willen uitwerken om de boeken wat beter te snappen vaak helpt het ook om via internet recensies te lezen. In deze recensies zie je dan dat iedereen een boek via hun eigen achtergrond beoordeeld.

Literatuur kan heel goed gebruikt worden om emoties op te wekken, maar zeker ook om vele dingen te leren zoals geschiedenis maar ook aardrijkskunde en politieke omstandigheden in Nederland. Daarnaast krijg je in sommige boeken echt een idee van hoe het in die tijd was, daarvoor zou ik graag meer boeken willen lezen om mijn kennis te vergroten.



Literatuurdocenten moeten proberen leerlingen duidelijk te maken dat boeken niet alleen zijn om voor het plezier te lezen, maar dat er in boeken vaak veel meer zit dan alleen een verhaal over iemand. Probeer als docent de leerling te stimuleren de huidige kennis over geschiedenis, aardrijkskunde of politiek in boeken te vergelijken daardoor leer je veel meer over een boek dan wanneer je het leest als ‘een verhaal’.